Wat we deden in 2025

 

 BEZOEK AAN HET MUIDERSLOT

 

Op 16 april 2025.brachten we met tien dames een bezoek aan het Muiderslot, een middeleeuws kasteel gelegen in Muiden, vlakbij Amsterdam. Het kasteel is een van de best bewaarde  kastelen van Nederland en biedt een indrukwekkende kijk op het leven in vroegere tijden.

Bij aankomst viel meteen de schilderachtige ligging op, met het kasteel omringd door een brede slotgracht. Eerst dronken we een kop koffie in het restaurant en daarna werden we opgewacht door twee alleraardigste gidsen. Binnen werden we verwelkomd met een korte introductie over de geschiedenis van het slot, dat werd gebouwd rond 1285 door graaf Floris V.

De rondleiding voerde ons door verschillende ruimtes van het kasteel, waaronder de ridderzaal, de wapenkamer en de keukens. Alles was sfeervol ingericht met meubels, wapens en voorwerpen uit de 17e eeuw, waardoor het leek alsof de tijd had stilgestaan.

Tijdens de rondleiding bleken veel spreekwoorden en gezegden uit de middeleeuwen te komen, bijvoorbeeld als een ridder met harnas door middel van een katrol op zijn paard werd gezet, werd hij soms over het paard getild. In de kinderkamer werd een kind in de luren gelegd of kon het te heet gebakerd zijn. In de keuken zagen we een heet hangijzer, waar de ketel in de open haard aan hing. We werden tevens gewezen op

de glanzende heksenbol aan de kroonluchter, met daarbij de uitleg dat heksen worden afgeschrikt door hun eigen spiegelbeeld.

Aan de muur hing een schilderij van de schrijversgroep de Muiderkring, met onder andere P.C. Hooft, een bekende dichter en historicus die in de 17e eeuw op het Muiderslot woonde als drost van Muiden. Hij gebruikte als afscheidsgroet de uitdrukking tot in de pruimentijd, want dan waren de pruimen in de boomgaard van het slot rijp en kwam de groep weer bijeen. 

Vanwege de slechte begaanbaarheid van de stenen, ongelijke wenteltrappen hebben we ons niet gewaagd aan het beklimmen van de toren, maar wellicht is dat een reden voor een volgend bezoek aan het Muiderslot.

 Ook de tuinen rondom het slot waren prachtig onderhouden en gaven een goed beeld van hoe er vroeger groenten en kruiden werden verbouwd.

Met een heerlijke lunch eindigde ons bezoek aan het slot.

Het bezoek aan het Muiderslot was niet alleen leerzaam, maar het bood ook een unieke kans om de Nederlandse geschiedenis van dichtbij te ervaren. Een geslaagd en gezellig dagje uit.

 

Lady Perenelle.

 

Voormalige gevangenis De Schutterswei in Alkmaar

 

Met 12 leden en 1 introducee togen we op 19 maart vanuit Castricum, Heiloo en Akersloot naar Alkmaar naar het mooie gebouw voorheen de Schutterswei. 

De naam van het complex is ontleend aan de vroegere functie, het onderkomen van de schutters en de wei, het oefenterrein van de schutters.

We begonnen met een kopje koffie en appelgebak. Daarna een rondleiding door een voormalig bewaarster. Het was een bevlogen vertelster, die ons meenam naar vroeger tijden van de gevangenis. Voormalige bewoners waren o.a. de bekende criminelen Willem Holleeder, Stanley Hillis, Heer Olivier en Molukse treinkapers.

In 1912 sluit de gevangenis en wordt het verbouwd tot een luxe hotel- restaurant. 2 cellen werden hiervoor samengevoegd. 

Na de rondleiding kregen we een zeer goed lunchbuffet en hierna gingen we voldaan naar huis.

 

Met adellijke groet,

Barones von Cotzhauzen.

 

Poldermuseum “Het oude gemaal “

 

Woensdag 19 februari op weg naar Heerhugowaard, naar het poldermuseum : Het  Oude Gemaal.

Met 12 dames waren we dit keer. Eerst natuurlijk aan de koffie en dit keer met appelgebak. Het was een oud en gezellig uitziende bierkroeg waar we zaten en van daar trokken we in 2 groepen  met iedere groep een gids naar het museum gedeelte. Er werd ons daar van alles verteld over het oude Heerhugowaard en hoe de naam waarschijnlijk was ontstaan. ( niemand weet het zeker).

Van ouds her was het maar een klein plaatsje maar toen men besloot in de zestiger jaren om hier o.a. een overloop gemeente voor Amsterdam van te maken werd het gauw anders. Met een diashow liet men alle veranderingen zien en de nieuwste uit breidingen.

Zonnestad is het laatste plan geweest tot nu toe en dat was heel goed en mooi aangepakt. Het bestaat dus echt dat er goed kan worden nagedacht over de toekomst en hoe we daar het beste op voorbereid kunnen zijn. Het betreft hoofdzakelijk het water beheer voor zowel droge tijden als wel het verwerken van een te veel aan water, opslaan. Maar dit alles is heel mooi verwerkt met waterpartijen met stranden waar men ook kan recreëren. De waterzuivering is daarom belangrijk en dat kan het oude gemaal niet meer aan en daarom is er direct bij het oude gemaal een nieuw neer gezet die al dit water moet zuiveren zodat het geschikt is en aan alle gezondheids eisen voldoet. Er wordt nog meer nieuwbouw gepland maar daarvoor moet een nieuw gemaal worden neergezet daar het aan de andere kant van de spoorlijn wordt gebouwd en het kennelijk niet mogelijk is vanaf de plek waar we waren. Het oppompen van water naar een waterkolom die aangaf hoe ver we onder NAP zaten lukte niet daar het water bevroren was. Jammer vond ik zelf dat er eigenlijk geen uitleg was over de werking van het oude gemaal.

We konden, met het koude weer,  lekker binnen blijven om ook de lunch daar te gebruiken.

 

Prinses Barbara

 

Jaarvergadering.

 

Op 15 januari ontmoeten 10 rood/paarse dames elkaar in Sportcomplex de Lelie in Akersloot voor de jaarvergadering. 

We starten met koffie met gebak. 

Een ieder had het mailtje van de schatbewaarder gelezen en ging daarmee akkoord. 

Een voorstel om elkaar te ontmoeten voor film / theater naast de vaste woensdag werd aangenomen. 

Eric Kippersluis (echtgenoot van Henny) verraste ons met een praatje over punt gedicht of epigram. 

Daarna genoten wij van de lunch. 

Ook verruilde kledingstukken van eigenaar. 

 

Queen Florence