Wat we deden in 2024

 

 Kerstdiner

 

Op woensdag11 december verzamelden 13 feestelijk in rood/paars uitgedoste dames zich bij restaurant het Eethuysje Dorpsstraat 53 Castricum voor het kerstdiner. 

We werden om 18.30 uur verwacht en konden genieten van een 3 gangen keuzemenu. 

Het welkomstdrankje en drankje tijdens diner en koffie na werden bekostigd door “de pot”. 

Dame Blanche had de Syrische muzikant Yasim gevraagd voor de muzikale omlijsting. 

Het werd een avond van veel praten en lachen, we kijken terug op een geslaagd Kerstdiner. Om 22.30 uur toog een ieder weer huiswaarts. 

 

Queen Florence  

 

een halssieraad van een binnenband

We zijn 20 november j.l, bij elkaar geweest in sportcafé de Lelie in Akersloot. We waren inclusief de leiding met 12 deelnemers. 
We hebben een leuke en creatieve dag gehad. Begonnen met koffie met gebak, daarna zijn we onder begeleiding van Marjan en Henny begonnen met het maken van een halsketting.  

Hierna serveerde de uitbater een heerlijke lunch. 
Om 15.00 uur vertrokken we huiswaarts met een halsketting en de resultaten waren heel  leuk. Allemaal verschillend. 

 

Jonkvrouw Marie-Lucy du Jardin d’Akermare
Barones von Cotzhauzen. 

 

Knoflookboerderij Biesheuvel in Slootdorp

 

Op woensdag16 oktober 9.30 verzamelden we ( 9 personen) ons op de Brink en gingen met twee auto’s op weg naar Slootdorp richting knoflookboerderij Biesheuvel.

De knoflookgeur wees ons bij aankomst al de weg. We waren er een half uur te vroeg, maar werden meteen heel hartelijk ontvangen door de dame die de boerderijwinkel runde. Tijdens de koffie met iets lekkers van de plaatselijke bakker kregen we een uitgebreide presentatie van de assistent-bedrijfsleider die onvermoeibaar op al onze vragen inging. We waren echt onder de indruk van wat er bij de teelt en productie van verse knoflook allemaal komt kijken.

De rondleiding door het bedrijf was ook beslist de moeite waard. We staken onderweg veel kennis van verse knoflook op.

Na de rondleiding kregen we een potje knoflookpuree cadeau en gingen we richting boerderijwinkel waar naast verse knoflook, knoflookproducten ook andere levensmiddelen te koop waren.

Toen togen we op weg naar Wonder’s in Schagen, waar we heel gezellig hebben geluncht. Daarna voldaan op huis aan.

 

Vrouwe Louise de Cupéry

 

 

Auteur Afra Beemsterboer

 

Op woensdag 18 september kwamen we bij elkaar in De Roset, waar we met elkaar gezellig koffie dronken. Tegen 12 uur gingen we naar Het Eethuysje in de Dorpsstraat. Daar werden we warm ontvangen. Ze waren speciaal voor ons opengegaan. Hier hadden we een heerlijke lunch in een prachtige ruimte waarvan een muur bestond uit levend mos. Dit diende voor demping van het geluid.

Tegen het einde van onze lunch kwam de Noord-Hollandse schrijfster Afra Beemsterboer binnen, bouwde een stand voor haar boeken op en zette een stander neer voor de aantekeningen van haar lezing. Ze vertelde ons dat ze al jong als twaalfjarige de schrijfkriebels kreeg. Ze las ons voor uit enkele van haar werken en vertelde ons dat ze op haar negentiende een script had gemaakt, dat ze van haar verraste leraar Nederlands op haar literatuurlijst voor het eindexamen mocht zetten. Ze dacht: “Dat is een makkie; mijn eigen boek, daar weet ik alles van”. Maar wat viel dat tegen! Ja het waren verhalen met een lach en een traan.

Afra nam ons toen actief mee in hoe je met één woord een persoonlijk verhaal kunt maken met de schrijfworkshop “Zinspelen”. We mochten het zelf proberen. En diegene die haar resultaat wilde delen met ons allen, kreeg daarvoor de gelegenheid. Het was een zeer interessante workshop. Hierna konden we haar romans kopen, onder andere “De Tuin van Teun”, “Verdwaalde Zwaluw”, “Met de Stroom mee” en “Tegen de Stroom in”. In oktober van dit jaar komt haar nieuwste boek “De Puzzel van Pleuni” uit. Aan het eind kregen we een tas met inhoud, waaronder een glossy naar aanleiding van de publicatie van haar tiende boek.

 

Duchess of Sheffield

 

 

Hilde

 

Woensdag 21 augustus brachten wij een bezoek aan het huis van Hilde in Castricum.

Dit nieuwe Archeologiecentrum Noord-Holland ligt in het duin direct achter het station en is genoemd naar 'Hilde', van wie het skelet stamt uit de 4e eeuw en woonde in de regio Castricum-Uitgeest in de laat-Romeinse tijd. Het bestaat uit 2 onderdelen, een voor Archeologiedepot en een voor het publiek.

Het prachtige tentoonstellingsgebouw in de vorm van een schelp is gerealiseerd in opdracht van de provincie Noord-Holland en begin 2015 geopend als toegankelijke archeologie museum.

 Hier zijn alle archeologische vondsten en collecties opgeslagen die de provincie in de loop van decennia heeft verzameld. Dat zijn er meer dan een miljoen. We dronken eerst koffie met vrij uitzicht op de omgeving, want Hilde's huis is vrijwel rond en van glazen wanden voorzien. Hier meldde zich onze gids.

Gezien vanaf de banken in het 'amfitheater' nam zij ons mee door de geografie van het gebied rond Castricum waar ooit de bedding van het Oer-IJ was, maar in later eeuwen door nieuwe ontstane duinranden is dichtgeslibd. De archeologische vondsten in de tentoonstelling zijn allemaal uit de buitengebieden van Noord-Holland. De vaste tentoonstelling bestond uit een aantal levensechte mensfiguren, die zijn gereconstrueerd op basis van de skeletten die zijn gevonden. De oudste is 'Cees' de steentijd-man van Mieakker. Zijn skelet was redelijk intact en de gebarsten schedel leende zich toch voor restauratie, scannen en een gezichtsreconstructie. De kleding en attributen waren voor een deel replica's van vondsten. Dat zelfde gold voor de andere menselijke figuren in de tentoonstelling, waaronder een 16-jarige meisje uit de bronstijd en een Romeinse soldaat uit 29 na C. en de 'offervrouw' uit 200 na C. Hilde moet hebben geleefd in de 4e eeuw toen er bijna geen mensen in het kust gebied woonden.Tot verbazing van de archeologen is zij in 1995 opgegraven in de oosterbuurt van Castricum. De 'Kabinetsvrouw' uit 600 na C. viel op door haar mooie glazen ketting terwijl 'Brechtje' een Alkmaarse vrouw uit de 15e eeuw juist heel sober gekleed was. Dat de figuren vrij groot van gestalte waren, kon volgens onze gids verklaard worden door het feit dat het doorgaans boeren, jagers en vissers waren die goed te eten hadden. 

Ook waren er figuren uit later tijden, zoals een Friese koopman uit de 8e eeuw en het adellijke echtpaar Hillegonda van Voorne en Willem van Brederode uit de 13e eeuw. tentoongestelde Engelse en Russische soldaten lieten het leven bij de Slag bij Bergen en de Slag Castricum in 1799. Bij deze invasie die was bedoeld Nederland weer voor het protestantisme en het Oranjehuis te heroveren waren ca. 70.000 militairen betrokken, waarvan ca. 11.000 doden en gewonden. Het strijdtoneel lag geheel in Noord-Holland.

Opvallend in de andere vitrines in de tentoonstellingsruimte waren enorme grote kies van oeros, gebruiksvoorwerpen als velerlei soorten potten en sieraden, waaronder twee gouden ringen. Ook was te zien hoe de boeren hun onderkomen maakte in 30 m. lange gebouwen van hout en riet, waarin de meeste ruimte was bestemd voor het vee.

Na dit bezoek zijn we naar Limmen vertrokken voor een Franse High tea die smaak vol verorberd werd. Ook werden er alweer plannen gemaakt voor januari en een musical en kaarten gekocht.

 

Prinses Barbara 

 

 

Bierbrouwerij en Theater Vis avis 

 

Woensdag 17 juli was een bijzondere dag voor de Rode Hoedjes: we hadden niet alleen een middagprogramma, maar aansluitend ook een avondprogramma.  

We begonnen bij Dampegheest, een kleine bierbrouwerij  in Limmen. 

Toen wij binnenkwamen mochten we gaan zitten voor de uitleg van de oprichter van de brouwerij Kees Koot. 

 Algauw kwam het eerste biertje op tafel dat we mochten proeven. 

Daarna volgden er nog drie biertjes met uitleg van Kees over het brouwproces. Tevens vertelde hij over het ontstaan en uitbreiding van de brouwerij.

In 1992 is Kees begonnen met een bierbrouwset en dat is van lieverlee uitgegroeid tot een volwaardige brouwerij die diverse prijzen voor zijn bier heeft gewonnen.

De brouwerij wordt naast een paar vaste mensen in stand gehouden door veel vrijwilligers. 

 De naam Dampegheest komt van een buitenhuis dat in de omgeving van de huidige brouwerij stond. 

Na aanschaf van diverse biertjes door ons ging de reis verder naar Uitgeest, waar onze Queen een leuk Chinees restaurant had uitgezocht voor een heerlijke Chinese maaltijd. 

De eigenaresse van het restaurant verblijdde onze Queen nog met een mooie bos bloemen als dank voor de klandizie. 

Daarna ging de reis naar Almere voor een theaterstuk Silo 8 in de buitenlucht. Het overtrof onze stoutste verwachtingen!!! 

Het stuk ging over de ouderenzorg (!!) in de toekomst; een zeer actueel onderwerp, wat er niet bepaald rooskleurig uitzag……… 

De organisatie had alles uit de kast gehaald:  een trap die uit de lucht tevoorschijn kwam, gebouwen die in brand vlogen, een luchtschip dat in de verte verdween, teveel om op te noemen. 

Al met al een heerlijke dag. 

 

Queen Florence en Dame Blanche 

 

 

Rondleiding Simonehoeve.

 

Op 19 juni 2024 brachten we met 10 dames een bezoek aan de Simonehoeve, een traditionele kaasboerderij en klompenmakerij gelegen in Katwoude, vlak bij Volendam.

Bij aankomst werden we hartelijk verwelkomd door het vriendelijke personeel en we kregen koffie met gesorteerd gebak. Het personeel was gekleed in Volendamse klederdracht en de boerderij straalde een authentieke sfeer uit, met zijn rustieke gebouwen en traditionele inrichting.

Na de koffie volgde een rondleiding; eerst een uitleg over het proces van kaasmaken; van het melken van de koeien tot het rijpen van de kazen. We hoorden over de verschillende soorten kaas die hier worden geproduceerd. We zagen grote vaten voor de melk en de persen waarin de kaas wordt bereid. De echte productie echter is elders, en niet toegankelijk voor bezoekers.

Daarna bezochten we de klompenmakerij, waar freesmachines van houten blokken klompen maakten, de splinters vlogen in het rond. Daarna werd er nog een holte in de klomp gemaakt en kon er op de bovenkant een tekst worden gegraveerd.

Verder kregen we uitleg over de diverse typen klompen en over klederdrachten en het borduurwerk op de kleding.

In de winkel kregen we de kans om enkele kazen te proeven. Er waren veel verschillende soorten kaas met een eigen karakter: Goudse, brandnetel, jalapena, geitenkaas en veel meer.

Natuurlijk waren er ook souvenirs te koop in de boerderijwinkel, zoals handgemaakte klompen, Delfts blauw, tulpen, honing, jam en andere lokale producten, dus er was voor elk wat wils.

Een heerlijke lunch vormde de afsluiting van ons bezoek.

Al met al was ons bezoek aan de Simonehoeve een mooie demonstratie van de tradities en ambachten van Nederland.

Lady Perenelle.

 

 

Alpaca eco farm.

 

Woensdag 15 mei ging ons uitje met de Rode hoedjes richting Egmond naar de Alpaca Eco Farm voor een High tea met alpaca’s 

We werden bij aankomst opgewacht door een van de medewerkers die ons naar het serre  bracht waar plaats was voor 28 personen. De medewerker kon ons veel vertellen over de dieren o.a. dat ze niet meer in het wild voorkomen en in  Peru waar ze vandaan komen vaak als huisdier worden gehouden .

Na de  uitleg over de alpaca’s wat we wel en niet mochten werden ze naar binnen gebracht en liepen ze langs de tafeltjes waar we ze  konden voeren en aaien. Dit zijn allemaal mannetjes. De vrouwtjes zijn meer stress gevoelig omdat ze drachtig zijn of een jong hebben.   

Alpaca’s hebben een korte tong en kunnen hun jong dus niet drooglikken daarom kan de moeder de bevalling uitstellen en alleen bevallen met zonnig weer. 

Alle alpaca’s hebben een naam , zien er allemaal anders uit maar hebben ook een eigen karakter. Zo hebben we Chico een zeer brutale, nieuwsgierige maar ook zeer actieve alpaca en Sol een lieve speelse alpaca. Donny is de  leider van de groep en het meest sociaal. Hij houd de groep bij elkaar. De alpaca’s mogen zelf beslissen of ze binnen of buiten willen lopen en veel van hen hebben ook een eigen vriendje . 

Toen de alpaca’s hun buikje vol hadden werden ze naar een andere ruimte gebracht zodat wij ongestoord konden genieten van een heerlijke high tea.

Al met al vonden wij het  een zeer geslaagde middag die voor velen voor herhaling vatbaar is.

We hopen dan ook  dat iedereen heeft genoten van deze bijzondere kennismaking met de alpaca’s

 

Lady Scratch.

Barones de Sevenaere.

 

 

De Broekerveiling.

 

Op 17 april vertrokken we rond 10.15 uur naar de Broekerveiling in Broek op Langedijk voor een dagvullend programma van 11.00 tot16.00 uur.

Ontvangst met koffie en taart en daarna richting museum waar we startten met een film over de ontstaansgeschiedenis van de Broekerveiling. Het museum is vrij klein en toont het leven van de tuinders op de vele eilandjes die destijds waren aangelegd. Zware handarbeid, weinig verdiensten en grote gezinnen.

Daarna hebben we vooral een kijkje genomen bij de lighallen waar indrukwekkend veel oude boten lagen.

Toen volgde de goed verzorgde lunch in het restaurant. Vervolgens zijn we gaan varen in een overdekte rondvaartboot tussen de resterende eilandjes door die veel aantasting lieten zien door Amerikaanse rivierkreeftjes.  

Overigens een prachtig gebied met heel veel vogelsoorten (waaronder fazanten, kievit en vele ganzensoorten)

Tot slot werden we op de veiling ontvangen door twee dames in de kleding van toen waar echt kool, wortels, fruit, rabarber etc werden afgeslagen en verkocht.

Maria had vooral talent om op het juiste moment op de knop te drukken!

Daarna togen we huiswaarts met een voldaan gevoel over een beslist geslaagd uitstapje.

 

Freule Constance en Vrouwe Louise de Cupery

 

 

Het Honig Breethuis.

Op 20 maart verzamelden we om 11 uur op de Brink om daarna te vertrekken naar het Honig Breethuis in Zaandijk.

We werden ontvangen in de Zaankamer met koffie of thee en een Zaans Rondje. Dat is een gebruik van vroeger waarbij de dames thee dronken en 6 verschillende koekjes gepresenteerd kregen.

Door 2 enthousiaste gidsen werd de historie van het huis verteld en volgde een rondleiding.

Het Honig Breethuis is een bijzonder woonhuis dat in 1710 werd gebouwd voor Cornelis Honig.

Hij runde met zijn broer Jan het papierbedrijf C&J Honig.

Ze bezaten verschillende papiermolens. Het door hun vervaardigde handgeschepte witpapier werd wereldberoemd.

Hij liet behangselschilderingen in het voorhuis aanbrengen door de Amsterdamse schilder Willem Uppink en hij bouwde een luchthuis aan de Zaan.

Later werd het huis door de Fam Breet bewoond, de inrichting is uit die tijd.

Sinds 1940 is het pand een museum.

Om 14 uur werden we verwacht in lunchroom Wolfsend waar we van de lunch konden genieten.

We kijken terug op een gezellige ,leuke dag.

 

Queen Florence

 

Stichting Oud Castricum.

 

Het is winterdag en je weet maar nooit of het echt winter wordt, dus we gaan "uit'' in eigen regionen.

We verzamelden op 21 februari op de Brink om daarna naar de Stichting Werkgroep Oud Castricum te gaan.

We werden ontvangen met koffie en thee, er werden ons leuke anekdotes over strandvondsten verteld.

Daarna volgde er een film over het bloeiende middenstandsleven in de Bakkummerstraat .

De nu veelal gepensioneerde kinderen vertelde over die tijd.

Bij een aantal Rode Hoedjes was er veel herkenning en het was ook leuk om het tijdsbeeld te zien.

Ook werd een stukje gitaar gespeeld en er werd gezongen.

Om 13 uur werden we verwacht in de Oude Keuken waar ons een heerlijke lunch wachtte.

Een enkeling heeft de plantenzaak en kleine kringloopwinkel bezocht.

En zo hadden we weer een leuk uitje.

 

Vrouwe van Zomerzorg tot Winterrust

 

Afscheid Queen Rijna.

 

Op 17 januari is de eerst bijeenkomst van een nieuw jaar en is traditiegetrouw een ledenvergadering.

Er was gekozen voor restaurant Roon in Castricum, waar we in de ( verwarmde ) tuin zouden gaan zitten 

en die we voor ons zelf zouden hebben, maar het weer werkte niet mee, het was koud,

en er werd besloten om toch maar binnen in het restaurant te gaan zitten.

Helaas werd het druk in het restaurant en was het heeeeel gehorig.

Van een echte ledenvergadering is het toen niet gekomen;  onze schatbewaarder heeft het wel en wee

van onze financiën belicht en Dame Blanche heeft nog even gememoreerd wat we afgelopen jaar gedaan hebben.             

Tevens was het de bedoeling om officieel afscheid van onze vorige Queen, Queen Reina, te nemen.

Zij kreeg uit handen van onze webbeheerder, Lady Cecila, een prachtig, door haar gemaakt, foto boek aangereikt met alle 

hoogtepunten uit haar "Queenschap ".

We hebben lekker geluncht en na afloop is er nog wat kleding en bijbehoren van eigenaar verwisseld.

Al met al toch weer een gezellige bijeenkomst.

 

Groet   Dame Blanche