Wat we deden in 2022

 

 

Kerstdiner bij de Buurvrouw.

 

Op woensdag 14 december verzamelden zich om 18.00 uur 17 prachtig uitgedoste Rode Kardinaalshoedjes in het kleine restaurant “Bij de Buurvrouw” in Castricum.

Sommigen kostte het moeite om er te komen, daar er iets danig mis was bij de spoorwegen, waardoor alle spoorbomen dicht bleven gedurende langere tijd.

Na het welkomstdrankje hebben we genoten van een heerlijk en soms overdadig 3 gangen Kerstdiner.

Natuurlijk hebben we , na het voorgerecht, uitbundig met elkaar ons clublied ten gehore gebracht o.l.v. leadzanger Marie- Lucy du Jardin d’Alkemade.

Ook deelden diverse Lady's kaartjes of kerstattenties uit. Kortom het was een heel gezellige en zeer geslaagde jaarafsluiting.

Helaas bleek, dat bij het naar huis gaan, het geijzeld had. Maar gelukkig is iedereen veilig thuis gekomen.

Queen Rijna

 

 

De Eeuw van Juliana.

 

Op woensdag 16 november begaven we ons met acht Rode Kardinaalshoedjes per trein naar Amsterdam- Centraal, waar we in de wachtkamer der eerste klasse koffie met gebak nuttigden. Vandaar tramden we naar de Dam om in de Nieuwe Kerk de tentoonstelling “De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen” te bezoeken.

Het was een prachtige tentoonstelling met schitterende jurken, prachtig zilverwerk en we kwamen ogen tekort om alles op de prachtig gedekte tafel te bewonderen. Ook de diverse vervoersmiddelen, o.a. een witte calèche, een glimmende Rolls Royce en niet te vergeten een gasdichte kinderwagen oogsten bewondering.

De tentoonstelling gaf een heel mooi overzicht van het leven van Juliana van geboorte tot overlijden. Als sluitstuk was er nog een heel interessante film te bekijken.

Onze lunch gebruikten we in het gezellige, reeds in kerstsfeer gestoken, restaurant Majestic aan de Dam. Met een heerlijk zonnetje op onze rode hoed liepen we  naar het Centraal Station, om met de trein weer terug naar Castricum te reizen. 

Het was weer een leuke, gezellige en geslaagde dag!

 

Duchess of Sheffield.

 

 

High Tea in Den Oever.

 

Op woensdag 19 oktober gingen wij met vier koetsen richting Den Oever om wederom weer een keer te gaan genieten van de High Tea en het optreden van Trien v.d. Gest.

Er konden deze keer een aantal introducees mee, waardoor we met 15 Lady's rond 12.30 uur aanschoven om te gaan genieten van een overdadige High Tea.

Er was niet alleen veel om van te snoepen, maar ook rondkijkend viel er van alles te ontdekken op theegebied, o.a. een stekker in de vorm van en theepot.

Tussen het opdienen van de verschillende etagères met lekkers, vermaakte Trien ons weer kostelijk met haar West-Fries cabaret.

De smaakjes van de thee mochten we allemaal zelf uitzoeken uit het enorme assortiment gevulde glazen theebusjes.

Kortom, het was een welgevulde middag, die volledig beantwoorde aan ons motto  “Pluk de Lach “.

 

Freule Constance.

Rondleiding in de Koepel Kathedraal in Haarlem.

 

Door al het warme weer de afgelopen maanden zijn we in juli en augustus niet met elkaar op pad geweest, maar op 21 september zijn we met 7 Rode Kardinaalshoedjes naar Kraantje Lek gereden, waar een ovale tafel op ons wachtte. Nadat we daar koffie gedronken hebben en geluncht, zijn we naar de Koepel Kathedraal aan de Leidse Vaart in Haarlem gegaan.

Daar werden we ontvangen door de heer Jan v.d. Voort, die de rondleiding verzorgde. Wat kan die man inspirerend vertellen met de nodige kennis en humor!

De Koepel Kathedraal Haarlem staat in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld, die gebouwd zijn tussen 1850 en 1950. Hij is ontworpen door Joseph Cuypers en telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65m. hoog.

De kathedraal bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. In totaal hebben 60 kunstenaars uit het heden en verleden hun sporen nagelaten in deze Kathedraal.

Om een paar dingen te noemen die we gezien en uitgelegd hebben gekregen. Tegeltableaus van Jan Toorop, kruiswegstaties, kroonluchters en glas in lood van Han Bijvoet, een muurmozaik van het brandend braambos en in de doopkapel glaskunst van Marc Mulders. Kortom, we kwamen ogen en oren tekort om alles te zien en te onthouden.

Na een heerlijk kopje koffie gingen een aantal van ons nog samen met Jan naar het museum in de kelder. Al met al was het weer een zeer geslaagde dag.

 

Barones van Tafelberg tot Schelpenoord.

 

 

De kunst van het schapen houden.

 

Op deze derde woensdag in juni waren wij uitgenodigd bij Dame Blanche thuis, die achter haar huis een stuk grond heeft, dat in vier percelen weiland is verdeeld, waar zij en haar man schapen op houden. Zij doen dit als hobby en hebben gemiddeld acht of negen schapen, die ieder voorjaar lammeren.

Wat er allemaal bij komt kijken om dit goed te laten verlopen, heeft zij ons, na een heerlijk kopje koffie met gebak, uitgebreid uit de doeken gedaan.

Nadat zij eerst een aantal paarden in het weiland hadden lopen, kozen zij voor het Drentse heideschaap, omdat die het gras goed konden begrazen en dit ras ook zelf goed voor zijn lammeren kan zorgen. Een nadeel van dit ras was, dat de schapen horens hebben, waarmee ze regelmatig vast kwamen te zitten in het hekwerk.

Na vele slapeloze nachten besloten Dame Blanche en haar man over te stappen op een ander ras, de Cambridge schapen. Deze hebben een donkere kop en poten en ook hun wol is van goede kwaliteit.

Ieder voorjaar worden er lammetjes geboren, soms meerlingen. Om dit alles goed te laten verlopen, krijgen ze veel hulp en kennis van twee boeren, die zelf ook schapen houden. Naast het gras wat de schapen zelf grazen, krijgen ze ook bix bijgevoerd, waar de beesten gek op zijn en in de winter wordt er ook nog hooi in de ruif gedaan.

Na alle uitleg mochten we mee de wei in om bix te voeren en zelfs aan een paar lammetjes de fles te geven. Het was enig!

Daarna zijn de meesten van ons op de fiets gestapt en hebben we bij “De Oude Keuken” heerlijk geluncht. Na nog wat rondgekeken te hebben op het terrein, gingen we allemaal weer voldaan huiswaarts. 

 

Dame Blanche en Queen Rijna

 

 

Het Houten Huis in De Rijp

 

Op woensdag 18 mei gingen we per stalen koets naar De Rijp, waar ons door Slaapkenner Zuidervaart uit Heemskerk, koffie met appeltaart werd aangeboden in café De Oude Herberg.

Daarna zijn we lopend naar museum “In het Houten Huis” gegaan, waar Joep Zuring de rondleiding verzorgde. Het museum is gevestigd in het voormalig weeshuis en heeft nog een originele houten constructie.

We kregen een korte film te zien over het ontstaan van De Rijp, de bewoners en de omgeving van De Rijp. Hierna gingen we het museum in en vertelde de gids over de walvisvaart in de 17e eeuw, die welvaart en rijkdom bracht in die tijd. De vissers bouwden zelf hun schepen, waarmee ze op walvisvangst gingen via de Zuiderzee naar de wateren rond Groenland.

Er zijn veel producten te zien, die deze industrie voortbracht, o.a. olie voor de verlichting en baleinen voor korsetten.

In het museum wordt ook aandacht besteed aan de grote verwoestende brand in 1654. Tijdens een harde storm ontstond, door het te hard rondgaan van de wieken van de molen, wrijving en vloog deze in brand. Daar de huizen allemaal van hout waren en de wind ongunstig stond, brandde de meeste huizen tot de grond toe af. Alleen de kerk bleef gespaard, daar die van steen was.

In een zijvleugel van het museum was ook een tijdelijke Klederdracht Tentoonstelling met Streekdracht van Kust tot Kust. Aan de hand van de  beroepsgroepen vissers, agrariërs en kooplieden werden er zowel oude als nieuw ontworpen kledingstukken getoond.

Na het museumbezoek hebben we nog van een heerlijke lunch genoten bij “Het Wapen van Munster” en zijn we weer voldaan huiswaarts gegaan.

 

Jonkvrouwe Catharina.

 

 

Arboretum in Amsterdam-Oost

 

Vandaag, 20 april, hebben we een bezoek gebracht aan de Nieuwe Oosterbegraafplaats. De Nieuwe Oosterbegraafplaats is, zowel een begraafplaats, als een crematorium en een gedenkpark.

Het gedenkpark is tevens een Arboretum en is aangelegd door landschapsarchitect Leonard Anthony Springer en sinds 1894 in gebruik. Vanaf 2008 zet de Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zich in voor de uitbreiding, bescherming en het onderhoud van de zeer diverse collectie naald- en loofbomen. In maart dit jaar werd zelfs de 1000ste boom aangeplant onder toeziend oog van Gerdie Verbeet.

Bij aankomst genoten we van koffie met gebak in Café Zover en daarna begon de rondleiding door de gids/conservator van het gedenkpark.

Deze gids probeert de ideologie van architect Springer en diens bedoelingen met het park zo goed mogelijk te behouden. Hij wist ons op enthousiaste wijze te informeren over de verschillende culturen en gebruiken rond het begraven worden. Het Arboretum was zeer de moeite waard. De gids vertelde o.a. over de grote rode beuk met een eigen QR code, de zakdoekjesboom, die natuurlijk symbolisch helemaal op z'n plek staat en de ambtenarenboom. Dit is een Catalpa, die laat bladeren krijgt, op zijn mooist is in de vakantie periode en al vroeg zijn blad weer verliest.

Na afloop van de excursie verzamelden we weer bij Café Zover en daar genoten we van een uitgebreide lunch. De heerlijk verzorgde broodjes op een zonnig terras zorgde voor een lentegevoel en dat maakte, dat we weer een heerlijke dag met elkaar hadden.

 

Lady Macbeth en Vrouwe Florence.

 

 

BEZOEK AAN DE ABDIJ VAN EGMOND

 

Woensdag16 maart was het eindelijk zover, we konden weer met elkaar op stap.

Ons eerste uitje was naar de Sint Adelbertabdij in Egmond-Binnen.

Bij aankomst werden wij ontvangen met koffie en appeltaart en konden we even gezellig bijpraten met elkaar.

Na de koffie werden we verwelkomd door een oblaat, woonachtig in Haarlem, die ons alles vertelde over het ontstaan van de abdij en de geschiedenis door de eeuwen heen.

De abdij werd in het begin van de 10e eeuw gesticht door graaf Dirk de eerste en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijk cultureel centrum. Op dit moment wonen er nog 10 Benedictijner monniken.

Na de inleiding nam de oblaat ons mee naar o.a. de kaarsenmakerij, de gastenverblijven en de abdijkerk. In de kerk bevinden zich onder het altaar de overblijfselen van de heilige Adelbert van Egmond.

Ter afsluiting van de rondleiding volgden we een korte gebedsdienst van de monniken en bezochten we de winkel.

Natuurlijk werden daarna onze magen gevuld en wel in Restaurant Nieuw Westert.

Al met al weer een zeer geslaagde Rode Kardinaalshoedjes dag in 2022!

 

Lady Scretch en Barones de Sevenaere.