Wat we deden in 2017
Laatste bijeenkomst 2017
Op 13 december zijn wij met z'n allen naar Egmond aan de Hoef gegaan om daar het jaar met elkaar af te sluiten.
Om 16.00 uur verzamelden wij ons op het parkeerterrein in Egmond aan de Hoef om van daaruit naar Jenny de Wit te lopen, om te gaan genieten van een huiskamerconcert.
Wij werden ontvangen met koffie en thee met kerstkransjes daarbij. Voor deze gelegenheid hadden wij ons allemaal extra feestelijk uitgedost en ook Jenny en Gea deden daaraan mee in rood en paars.
Jenny wist ons met haar zang en muziek allemaal te raken. Wat hebben wij genoten!
Rond 17.45 uur gingen we na afloop van dit sfeervolle optreden te voet naar de "Molen" om daar een drankje te nuttigen. Onze hoffotograaf heeft daar van ons allemaal een nieuwe foto gemaakt om op de website te plaatsen.
Rond 18.30 uur zakten wij af naar restaurant "Smakelijk" om daar aan een lange tafel plaats te nemen en vervolgens te gaan smullen van "één meter smakelijk".
Diverse chapterettes deelden leuke kerstgeschenkjes uit. Na het eten van een "spetterend" opgediend ijsje, gingen we, vergezeld van goede wensen voor Kerstmis en het Nieuwe Jaar weer voldaan huiswaarts.
Queen Rijna
Fimo Workshop in het Strandvondsten museum
Voor ons november uitstapje werd er voor een bezoek aan het Strandvondsten museum gekozen, daar er daar tevens ruimte beschikbaar werd gesteld waar Lady d'Axelle de gelegenheid had om een Fimo klei workshop te geven.
We werden ontvangen met koffie en thee met appeltaart, waarna Menno Twisk een boeiend verhaal vertelde, vergezeld van een PowerPoint presentatie, over het ontstaan van het Strandvondsten museum. Sinds 2011 is dit kleinschalig privé museum te bezoeken. Er bevinden zich veel door jutters binnengebrachte dingen, allemaal met hun eigen verhaal, heel interessant!
Daarna gingen we met elkaar aan de slag om van Fimo klei onze eigen clubspeld te maken. Gelukkig had Lady d'Axelle mooie voorbeelden en zelfs malletjes voor ons meegebracht. Toen de eerste serie klaar was, kon die de oven in om af te bakken. Helaas ging er iets mis met de oven, waardoor de zaal vol stinkende rook
kwam te staan en de spelden verbrand waren. Maar niet getreurd, nieuwe gemaakt, andere oven ingezet en het resultaat was verbluffend! Na de spelden gelakt en versierd te hebben, konden we allemaal versierd naar huis. Enkelen waagden zich ook aan het namaken van onze mascotte, een paars beertje! En ook kerstboomversiering en kralen kwamen uit de productie. Kortom, een geslaagde workshop!
Na de door Menno en zijn hulpen verzorgde lunch, vertelde hij nog een aantal verhalen omtrent vondsten op het stand. Helaas was er daarna geen tijd meer om nog door het museum te lopen. Dat bewaren we voor een andere keer.
Lady d'Axelle
Bezoek FORBO fabriek
Op 18 oktober gingen we eerst naar Grand Café Atlantic in Krommenie voor een heerlijke lunch. Daar kwam Vrouwe van Veere, na negen jaar bij de Rode Kardinaalshoedjes geweest te zijn, afscheid nemen.
Na de lunch vertrokken we naar de Forbo fabriek in Assendelft. Dat heette vroeger Linoleum Krommenie. We werden daar hartelijk verwelkomd met koffie en thee en we mochten plaatsnemen op de rode stoeltjes. Er werd via mondelinge uitleg door een gids en een film verteld over het ontstaan van linoleum en de vele toepassingen ervan op vloeren in met name zieken-en bejaardenhuizen, tafels en trappen. De productnaam komt van de latijnse woorden voor vlas, linium, dat zaad levert voor de lijnolie, oleum.
In 1860 vroeg de Schot Frederick Walton patent aan op het product. In 1899 startte de familie Kaars Sijpesteijn, handelaren en fabrikanten van zeildoek, jute en eigenaren van een oliemolen, de productie in de Zaanstreek met een stoommachine. De ingrediënten voor het maken van het huidige 'Marmoleum', de merknaam voor het bij Forbo gemaakte linoleum, zijn o.a. lijnzaadolie, hars, houtmeel, kalk en jute. Allemaal natuurlijke producten, die volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Na de film bekeken te hebben, gaan we naar de showroom waar vele toepassingen in allerlei kleuren, dessins en stijlen te bewonderen zijn. Daarna gaan we de fabriek in en volgen we het hele productie proces van stap 1 tot en met stap 6, de verzending naar de klant.
Met allemaal een mooie brochure in de hand, verlaten we vermoeid en vol indrukken Forbo. Het was weer een leerzame middag.
Lady Scratch
Sint Lioba klooster in Egmond-Binnen
Op 20 september heeft Vrouwe Van Zomerzorg tot Winterrust een bezoek aan het Lioba klooster voor ons geregeld. De nonnetjes zijn zo attent om ons rond 11.00 uur met koffie te ontvangen. Wij gaan er met koets en stalen ros op af.
Eénmaal genietend van een heerlijk kopje koffie krijgen wij van één van de huidige bewoners uitleg omtrent het "Monasterium Sint Lioba". Het is een gemeenschap van zowel zusters alsook broeders binnen de Benedictijner orde. Op dit moment wonen er in Egmond-Binnen 10 mensen. Hun lijfspreuk is Ora et Labora, bid en werk.
Vijf keer per dag komen de zusters en broeders in de kapel bijeen om te bidden en psalmen te zingen. Wij worden uitgenodigd om de bijeenkomst van 12.00 uur bij te wonen.
Maar voor het zover is, bekijken wij eerst een film omtrent hun dagelijkse bezigheden in het beoefenen van traditionele ambachten, zoals weven, pottenbakken, beeldhouwen, batikken, mozaïek werk maken, edelsmeden, schilderen en etsen. De producten zijn te zien en ook te koop in de expositieruimte.
Met hulp van vrijwilligers wordt er in het gebouw ook een gastenverblijf gerund. Het biedt onderdak aan mensen om de rust en de stilte van het klooster te ervaren.
Na de bijeenkomst in de kapel nemen wij hartelijk afscheid en gaan wij met elkaar genieten van een lekkere lunch bij Anno Nu. En daarna brengen we nog een bezoek aan de Adelbertusakker, waarover Dame Blanche ons tijdens de lunch het één en andere verteld heeft. Na een slokje van het geneeskrachtige water gedronken te hebben, spoeden wij ons weer huiswaarts.
Queen Rijna
Bezoek aan Paleis Het Loo
Op 16 augustus vertrokken zeven rood/paars geklede dames met prachtig weer per trein uit Castricum naar Apeldoorn, De conducteur begroette ons verheugd met de woorden "Eindelijk weer eens Rode Hoedjes!". Daar werden wij op slag blij van.
De reis verliep voorspoedig en rond 11.30 uur arriveerden wij op de plaats van bestemming. Het was daar een drukte van belang omdat het Prinsen en Prinsesjes dag was!!! Prachtige koetsen, hoefgetrappel en feestelijke jurken kwamen voorbij. Queen Rijna en hofdame Henny met haar dochter waren er al en hadden voor ons een wereldplek in de zon veroverd, waar we genoten van koffie met een taartje. De paardentram bracht ons naar de tentoonstelling "de Hoeden van Beatrix". Wat een kleuren en modellen!! Filmbeelden op de muren lieten zien bij welke gelegenheid een bepaalde hoed gedragen werd en hoe fraai haar kleding erbij paste.
Gelukkig werden er ook hoeden gerecycled. Een randje erbij of eraf, wat glitterkrullen, een likje verf en een nieuwe creatie was geboren. We konden er niet genoeg van krijgen.
Na een uurtje werd het tijd voor de lunch in de Prins Hendrik garage, wederom in de zon! Het was er goed toeven en we kletsten een tijdje gezellig na onder het genot van een illegaal wijntje.
Om 15.00 uur stapte onze Queen in haar koets naar Workum en wij gingen weer naar het station, waarna we om 17.30 uur weer in Castricum arriveerden. Het was een geslaagde dag met veel hoeden inspiratie!
Jonkvrouw Marie-Lucy
Varen in de Rijp
Op 19 juli gingen wij per koets naar De Rijp.
Sommigen namen de route via het pontje bij Akersloot en anderen gingen via de Zaanroute.
Met 17 Rode Hoedjes hebben we eerst gesmuld van koffie met appeltaart bij "De Walvis" en daarna stapten wij in een open boot om samen met schipper Jaap een tocht door de Eilandspolder te maken. Onderweg vertelde hij over de geschiedenis van De Rijp.
Door de gunstige ligging aan de Zuiderzee was er veel botenbouw en visserij en met name de verwerking van walvissen bracht veel welvaart. Jaap vertelde ook over de weldoener van De Rijp, de steenrijke reder en zakenman Jan Boon. Hij is de laatste, die begraven mocht worden in de Grote Kerk. Daar hij en zijn vrouw geen kinderen hadden, heeft hij zijn erfenis nagelaten aan alle inwoners van De Rijp, om er voor de gemeenschap dingen mee te doen. Een stichting beheert nog steeds het kapitaal en steunt daarmee lokale activiteiten. Als dank zijn er een straat en een plein
naar hem vernoemd. We hebben de boottocht onderbroken, om het kleinste snoepwinkeltje van Nederland te bezoeken, wat beheerd wordt door Jaap en zijn vrouw. Na de boottocht zijn we naar "Het Wapen van Munster" gegaan om van een heerlijke lunch te genieten.
De weergoden waren ons de hele dag gunstig gezind, kortom weer een geslaagde dag!
Barones von Cotzhauzen.
Cultureel Historische Wandeling in Bergen
Op 21 juni gingen 10 Rode Kardinaalshoedjes per koets naar de Heerlijkheid Bergen om daar een bezoek te brengen aan Museum Kranenburgh, waar de zondag daarvoor een nieuwe tentoonstelling geopend was met als titel "Zalig Nietsdoen".
Alvorens wij de tentoonstelling gingen bekijken, hebben we op het terras buiten koffie gedronken met een "Ruïne steen" erbij, heerlijk!
Om 12.30 uur zijn we naar "Loetje" gelopen om daar van een overdadige lunch te genieten.
Na de lunch verzamelden wij ons bij museum "Het Sterkenhuis", alwaar om 14.00 uur een culturele rondleiding startte o.l.v. Yvon Bos-Eyssen. Zij nam ons mee d.m.v. een tijdmachine terug in de tijd tot in de 12e -13e eeuw toen er nog geen bebouwing was op de plek waar nu de "Ruïnekerk" staat. Met sprongen vooruit in de tijd vertelde zij ons over het ontstaan en de geschiedenis rond de Ruïnekerk.
Net buiten de kerkmuur staat een bronzen beeld van A. Roland Holst, waar Yvon ons een mooi gedicht van hem voorlas. Ook van Lucebert las zij ons een paar gedichten voor aan het einde van de rondleiding. Beide kunstenaars hebben in Bergen gewoond en gewerkt. Onze Queen heeft ze nog persoonlijk gekend, daar zij van haar 8e - 23e jaar in Bergen gewoond heeft.
Wij hebben met elkaar weer genoten van een mooi cultureel historisch uitstapje.
Queen Rijnie.
Royal Limbourgh High Flamenco Tea
Op 11 mei werd er op Landgoed Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch een Royal Limbourgh High Flamenco Tea georganiseerd door de Red Hat Limbo Stars uit Roermond.
Met een witte bolide vertrokken twee Rode Kardinaalshoedjes, Prinses Barbara en Vrouwe van Veere om daar een dag te genieten van de High Tea en een optreden van de Spaanse Flamenco Dansgroep.
Freule de Wildt kwam op eigen gelegenheid naar Herkenbosch. Met 255 Rode Hoeden genoten wij in de tuin onder een stralende blauwe hemel van een geweldige dag.
De ontvangst was met koffie en cup-cake en daarna soep met sandwiches.
Het optreden van de Flamenco dansers was prachtig! Na hun eerste optreden werd de High Tea geserveerd. Het was overdadig met veel lekkers en bubbels.
Rond 17.00 uur dronken wij onze laatste glazen leeg en gingen wij al dansend weer richting Castricum.
Vrouwe van Veere.
Het Parfummuseum
Woensdag 17 mei waren 8 Rode Hoedjes weer bereid de dag met elkaar door te brengen. De anderen hadden het vast leuk gevonden met ons mee te gaan, maar die lagen of te bakken op Spaanse stranden of vermaakten zich elders in Europa. Ook was er een aantal die voor huis en haard moesten zorgen inclusief echtgenoot of niet in de gelegenheid waren in verband met ziek en zeer.
Dat mocht echter de pret niet drukken. Na eerst onze stamkroeg, Fase 4, met ons gekakel onveilig te hebben gemaakt, reisden we af naar Noord-Scharwoude alwaar in het hotel restaurant de Buizerd de lunch werd genuttigd. Het was prachtig weer, dus in afwachting van menu konden we heerlijk op het terras aan het water zitten. Natuurlijk moet dan iedereen weer weten waarom die kakels allemaal rode hoeden op hebben, maar dat zijn we inmiddels gewend.
Vooral Ineke neemt onmiddellijk het voortouw om e.e.a. uit te leggen. Ik stel voor haar als officieel woordvoerder te benoemen. We hebben dus vanaf nu een PR (Publiek Relation) vrouw. Na de heerlijke lunch gingen we naar Winkel, het Parfummuseum. We hebben geluk gehad dat dat nog lukte, want het museum gaat eind mei 2017 sluiten en is dus inmiddels definitief gesloten.
Zeer indrukwekkend wat er allemaal te vinden is in het museum. allerlei parfumflessen en -flesje van soms meer dan 100 jaar oud kunnen er bewonderd worden. Mensen wasten zich vroeger niet, om de natuurlijke huidbescherming niet aan te tasten. Omdat ongewassen mensen niet zo fris ruiken werd er veelvuldig met parfum gewerkt. Vooral de dames van stand gebruikten de parfum, Leau de la Reine genaamd. In de volksmond werd dit verbasterd tot "lodderein", dus als je "lodderein" gebruikte had je het wel gemaakt. De eigenaresse heeft de hele verzameling in 65 jaar bij elkaar gebracht in het museum. Dat betekent dus ook dat mevrouw inmiddels op leeftijd is. Als er dan geen opvolger is, tja dan moet de zaak sluiten.
Natuurlijk moesten wij ook van alles ruiken bij de presentatie van de dochter. Toch altijd weer verassend is, dat wat de een lekker vindt ruiken een ander er niets van moet hebben. Er werd ook nog wat gehandeld, dus sommige zijn thuisgekomen met verschillende luchtjes in mooie flesjes. En nu maar hopen dat de partners dezelfde "smaak" hebben. En zo niet, dat is dat een typisch geval van jammer.
We hebben weer genoten van ons uitje en hopen de volgende keer ook de afwezigen weer in de armen te kunnen sluiten, want het gezegde luidt: hoe meer hoedjes, hoe meer vreugd.
Met hartelijke groet van uw Barones de Courvoisier die dit uitje georganiseerd had.
High Tea in Den Oever
Nadat wij ons op 19 april vanaf diverse locaties per auto verzameld hadden in de knusse “huiskamer“ van Trien van der Gest in Den Oever, ging daar het spektakel van start.
Voor deze gelegenheid waren er diverse vriendinnen mee uitgenodigd, zodat de huiskamer met in totaal 22 lady’s volledig gevuld was. Wat hebben wij genoten!!!!!!
En niet alleen van alle heerlijkheden, die geserveerd werden met de bijbehorende vele soorten en smaken thee, maar bovenal ook van de cabaret voorstelling van Trien zelf.
In een aangepast dialect, opdat wij het wel konden verstaan, heeft zij ons tot tranen toe vermaakt.
Na een laatste kopje thee en wat aankopen in het aangrenzende theewinkeltje, gingen wij, nog na hikkend, weer op huis aan. Het was weer een zeer geslaagd evenement.
Freule Constance.
Terugblikken en vooruit kijken
Op 15 maart kwamen er 18 Rode Kardinaalshoedjes bij elkaar bij Fase Fier in Bakkum.
Na de koffie heeft Lady Catharina ons op de hoogte gebracht van de activiteiten van de Lief en Leed commissie in het afgelopen jaar. Gelukkig was er weinig leed te melden.
Daarna reikte onze schatbewaarder, Barones de Courvoisier, ons een kasboek overzicht uit. Zij gaf uitleg bij de diverse posten en wij bedankten onze nieuwe webmaster, Lady Cecilia, nogmaals met een luid applaus voor al het werk, wat zij daarvoor doet.
Daarna nam Queen Rijna het woord en verzocht de aanwezigen om voor in de toekomst een calamiteitenfonds te vormen en om onze december bijeenkomst extra glans te kunnen geven, éénmalig in juni € 10,= over te maken naar de schatbewaarder. Het voorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen.
Vervolgens vertelde Dame Blanche over alle activiteiten in 2016 en werd het programma voor 2017 besproken. Het gaat weer een leuk en actief jaar worden!
Lady Cecilia deelde de nieuwe ledenlijst uit en tevens een gebruiksaanwijzing voor “We Transfer”. Toen werden er allerlei paarse en rode spullen op een tafel gelegd en kon iedereen gaan passen en zich extra versieren. Het prachtige weer lokte ons naar buiten voor een wandeling langs de vele nieuwe huizen, die op het terrein van Duin & Bosch gebouwd worden.
Na een heerlijke lunch bij Fase Fier gingen wij weer naar huis om te stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen.
Queen Rijna
Bezoek aan natuurtuin Doornduyn in Bakkum
De derde woensdag van februari gingen 14 rode hoedjes en 3 gasten naar de Doornduyn, een bijzondere natuurtuin in Bakkum-noord gelegen aan de voet van de duinen. Hier aangekomen troffen wij een enorme variëteit aan sneeuwklokjes (Galanthus), De Doornduyn is een voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby, waar met veel plezier gewerkt wordt aan een zeer uitgebreide verzameling van sneeuwklokjes.
We werden ontvangen met koffie en huisgemaakte appeltaart door Tineke van der Velde. Zij vertelde ons over de geschiedenis van het huis en de tuin en hoe zij daar de laatste jaren invulling aan heeft gegeven met een passie voor sneeuwklokjes.
Tineke: "De hobby in sneeuwklokjes is ontstaan doordat mijn schoonvader vroeger op oude percelen en boerderijen sneeuwklokjes inkocht voor de handel. Die hobby wilde ik graag voortzetten."
Aansluitend kregen we een rondleiding door de tuin die vorstelijk belicht was door de vele zonnestralen, we hadden het echt getroffen met het weer!
Vervolgens gingen we met z'n allen lunchen. Op het menu stond heerlijke huisgemaakte erwtensoep met roggebrood en spek. Ook had Tineke een leuke buitenpresentatie staan van verschillende soortensneeuwklokjes, tulpen met bol en Kerstrozen (Helleborus) waarvan gretig werd meegenomen door de dames.
Later in het seizoen vind je naast alle soorten sneeuwklokjes ook een speciale verzameling van Corydalis, Leucojum, Frittilaria, Scilla, Anemone, Allium Pioenrozen en Hosta's en kun je een wandeling maken door de bijzondere duintuin en wat lekkers nuttigen in het tuinhuis.
De tuin is het hele jaar door de laatste zondag van de maand geopend van 11.00 tot 16.00 uur.
Tentoonstelling Marilyn Monroe
Op 18 januari 2017 kwamen 16 Rode Kardinaalshoedjes met de gele koets in Amsterdam aan.
Vanaf het station liepen wij over de Dam naar de Nieuwe Kerk. Aanvang met koffie is bijna traditie en die dronken wij in Café De Nieuwe Kerk. Van hieruit stap je zo binnendoor de Kerk in.
Allereerst werd er een groepsfoto gemaakt met “De Ster” op de achtergrond. Om een beetje in stemming te komen, gingen we eerst de introductie film over het leven van Marilyn Monroe bekijken. Hierna maakte iedereen een rondje langs de foto’s, fragmenten van films en door Marilyn gedragen kleding. Er waren ook veel persoonlijke eigendommen te zien, zoals dikke scriptboeken, persoonlijke brieven, rekeningen van aankopen, testament en nog veel meer.
Marilyn kreeg bij haar geboorte op 1 juni 1926 de naam Norma Jeane Baker. Zij overleed op 5 augustus 1962 in Brentwood na een leven met vele hoogte en dieptepunten. Ze trouwde meerder keren. Di Maggio, waar ze ook mee getrouwd geweest was, bracht nog 20 jaar lang, tot zijn dood, rozen naar haar graf. Haar meest populaire film was Some like It Hot.
De lunch gebruikten wij ook in het Café De Nieuwe Kerk en hierna gingen sommige Lady’s nogmaals De Nieuwe Kerk in en anderen kozen voor nog winkelen in de stad. Het was al met al weer een gezellige dag.
Vrouwe van Veere