wat we deden in 2023

 

De Schranserije in Heemskerk.

 

Dit jaar was het voor mij de laatste keer  om het Kerstdiner te organiseren. 

Na 9 jaar Queen van de Rode Kardinaalshoedjes te zijn geweest, had ik besloten, dat het tijd was om de titel over te dragen. Na enig beraad heeft Vrouwe Florence zich bereid verklaard om na vanavond de Queenspeld te gaan dragen voor dit chapter, hoera!!

Ik wil graag mijn dankbaarheid uitspreken voor het vertrouwen, dat ik de afgelopen jaren van iedereen heb ontvangen. Het was een vreugde om deel uit te maken van dit chapter, waar het niet alleen draaide, mede dank zij Dame Blanche, om samen met elkaar koffie te drinken of te lunchen, maar waar wij bij elke bijeenkomst ook iets bijzonders gedaan hebben.        

Helaas had mijn start een verdrietige aanleiding, maar met steun van Dame Blanche en Barones de Courvoisier, hebben we er, in mijn ogen, een hecht chapter van gemaakt. Bovendien heeft onze webmaster Lady Cecilia een prachtige website neergezet met daarop een duidelijk huishoudelijk reglement en alle maanden foto’s en een redactioneel verhaaltje erbij.

Maar, voordat ik de Queenspeld overdroeg aan Vrouwe Florence, hebben wij bij de Schranserije in Heemskerk ons lekker laten verwennen. Na enige hilariteit omtrent het juiste adres, hebben we getoast met een aperitief en vervolgens smulden wij van een voortreffelijk 3 gangen wilddiner met als afsluiting nog koffie of thee met friandises.

Voor de toekomst wens ik de nieuwe Queen veel wijsheid en plezier toe en hopelijk tot in lengte van jaren nog veel leuke uitstapjes met elkaar.

 

Queen Rijna

 

Smullen en inspannen.

 

Op 15 november was het mijn beurt om het uitje te organiseren. Wat zullen we na zoveel mooie en soms leerzame dingen, die we in de loop der jaren, gedaan hebben, nu eens gaan doen?

Het werd eerst smullen en smikkelen bij Roon in Castricum. Met 15 Rode Kardinaalshoedjes hebben we in de serre genoten van een heerlijke lunch en er was ook tijd om gezellig bij te praten.

Rond 14.00 uur gingen we met vijf Lady's door naar de Bowling in Heiloo, om daar de opgedane energie weer te verbranden. We hebben ons best gedaan om goed te scoren, maar ook geschaterd van het lachen als het lekker mis ging en natuurlijk gejuicht als het goed ging.

Moe, maar voldaan gingen we rond 17.00 uur weer op huis aan.

 

Vrouwe van Zomerzorg tot Winterrust.

 

museum van de Geest/Dolhuys

Op 18 oktober hadden we weer ons maandelijkse uitje. Dit keer gingen we met 10 Rode Kardinaalshoedjes op weg naar het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem,  8 Hoedjes met de trein en 2 met de auto. In de trein hadden we natuurlijk weer veel commentaar op onze outfit. Mensen kijken er toch altijd weer van op als al die kletsende dames ook nog een rood hoedje op hebben en het heel gezellig hebben met elkaar..

In het museum werd eerst koffiegedronken. Wat daarbij opviel was dat niemand er iets lekkers bij nam. Toch wel heel bijzonder voor ons want van snoepen houden we wel.

We kregen een rondleiding door het museum waarbij de gids veel kon vertellen over hoe het er vroeger aan toe ging in de psychiatrie. Zij was zelf in de sector werkzaam geweest, dus dat was heel informatief.

Tot de jaren 70  zag de zorg voor “geesteszieken” er heel anders uit. Iedereen met afwijkend gedrag werd eigenlijk opgesloten in een instelling. Er werden overal zeer barbaarse methoden toegepast om iemand te “genezen”. Het museum geeft daar een goed beeld van. In Castricum kennen we natuurlijk allemaal de vroegere psychiatrische instelling Duin en Bosch. Het zal daar niet anders zijn geweest met de beste bedoelingen.

Wat opviel in het museum was dat er veel creatieve geesten waren in de instellingen. Prachtige handwerken en schilderijen werden door de patiënten gemaakt.
De in het museum bewaard gebleven films, foto’s, tekeningen en schilderijen maar ook de therapeutische voorwerpen,  geven een goed beeld van een verborgen en inmiddels grotendeels verdwenen wereld. 

In de jaren ’70 en ’80 ging in Nederland de zorg voor de geest ingrijpend op de schop. De oude psychiatrische inrichtingen, meestal op een afgelegen plek in de bossen en de duinen, werden afgebouwd en de patiënten verhuisden naar een kleinschalige woonvoorziening in een woonwijk of een eigen woning. De behandeling werd ambulant. 

In de wereld buiten de instellingen is er toch nog wel sprake van negatieve beeldvorming en stigmatisering van (ex)-psychiatrische patiënten omdat ze in de ogen van “gewone” mensen toch anders zijn dan anders. Of dat terecht is, is de vraag. Iedereen mag zijn die hij/zij mag zijn als er maar geen gevaar is voor de medemens.

Na de mooie rondleiding met veel informatie zijn we gaan lunchen in restaurant Locael Centraal op het Kennemerplein, dus direct achter het station. Uiteraard werd ook daar weer flink gekakeld.  Voor onze adellijke dames is dat geen enkel probleem. Maar wat was het weer gezellig en wat zijn we weer aangesproken op onze rode en paarse kleding. Succes is toch altijd verzekerd.  

 

Barones de Courvoisier.

 

 

Dahliakwekerij Geerlings

 

Op 20 september, ongeveer de enigste mooie dag die week, verzamelden we om 11 uur op de Brink. Met drie koetsen reden we naar Heemstede en daar genoten we allereerst van de lunch in het pannenkoekenhuis “de Konijnenberg”.

Om 13.30 uur werden we bij Dahliakwekerij Geerlings verwacht. Onder het genot van koffie of thee, waarbij Duchess of Sheffield ons trakteerde op gebak, vertelde Jan Geerlings over het ontstaan van het bedrijf.

Vader Cor begon op 22 jarige leeftijd, net na de Tweede Wereldoorlog, op de geestgronden achter de duinen met een dahliakwekerij. Zijn eerste veredelingssucces stamt al uit 1947, de fameuze waterlelie-dahlia “Glorie van Heemstede. Later volgden er nog vele nieuwe aanwinsten. Ook het vermeerderen van de knollen werd ons uitgelegd.

Na ongeveer een uur werd het tijd om de tuin in te gaan en de prachtige dahlia’s, die er in alle soorten en maten staan, te bewonderen. Degene die dat wilden, mochten maximaal tien bloemen knippen om thuis nog even verder van de aanblik te kunnen genieten. Sommigen van ons gingen met een aankoop uit de winkel naar huis.

 

Lady Macbeth en Vrouwe Florence.

 

 

Rondvaart in IJmuiden

 

Op 16 augustus gingen we met 14 Rode Kardinaalshoedjes op weg naar de haven van IJmuiden.

De eerste stop maakten wij op het terras bij Restaurant "Spijkers", waar wij koffie gedronken hebben. Daarbij trakteerde Freule Constance op gebak vanwege haar verjaardag, waarop wij met z'n allen voor haar gezongen hebben. Daarna lunchten we binnen.

Rond 14.00 uur gingen we aan boord van de rondvaartboot "Emma" voor een trip van circa een uur door de vissershaven, langs Forteiland en daarna de Noordzee op. Daar het mooi helder weer was, konden we de kustlijn prachtig zien. Zelfs de vuurtoren van Egmond aan Zee kregen we in het vizier.

Tijdens de vaartocht vertelde de kapitein het een en ander over de ons passerende schepen. Daar het mooi zonnig weer was konden we allemaal buiten zitten en vroeg de kapitein ons uit te kijken naar eventuele bruinvissen. Helaas, niet gespot, maar wel de windmolen parken en zandsuppletie voor de kust van Heemskerk.

Toen we van boord gingen, besloten we met elkaar nog wat te drinken op het terras van restaurant "De kop van de Haven".

Het was een geslaagde dag, mede door het prachtige weer.

 

Duchess of Sheffield

 

 

Varen in de Rijp.

 

Op 19 juli vertrokken wij met 10 Rode Hoedjes naar de Rijp, waar wij met elkaar geluncht hebben bij “ Het Wapen van Munster “.

Om 13.30 uur gingen wij aan boord bij kapitein Piet, die ons in een open boot door de polder en tussen woningen naar Graft gevaren heeft en weer terug naar de Rijp. Onderweg vertelde onze kapitein over het ontstaan en de geschiedenis van de Eilandpolder.

Rijp betekent “oeverrand”. De Rijp is gebouwd op veengrond in de Eilandpolder tussen de droogmakerijen Schermer, Beemster en Starnmeer, zodat het veen niet te droog of te nat wordt. De inwoners waren welvarend door de haring- en walvisvangst. Een speciaal weetje is dat levertraan niet gemaakt werd uit walvis, maar uit kabeljauw, schelvis en heilbot.

In het voorjaar is de polder een broedplaats voor weidevogels, zoals grutto, kievit en scholekster.  

Als bewoner van de Rijp woon je “in de Rijp” en als bewoner van Graft woon je  “op Graft”. Volgens kapitein Piet is na de ijstijd een stuk veen afgebroken en aangewaaid bij de Rijp! Ook legde hij ons het gezegde “vangen bij de vleet” uit. Als twee vissersboten naast elkaar voeren met een net ertussen en ze veel vis gevangen hadden zei men: ”We hebben gevangen bij de vleet”.

In de kanalen tussen de huizen groeien prachtige  gele, roze en witte waterlelies. De kleinste soort is geen waterlelie, maar een gentiaan.

Na anderhalf uur meerden wij weer aan en hebben we kapitein Piet bedankt voor alle interessante verhalen. Het was weer een zomerse en gezellige dag !

 

Barones de Sevenaere en Lady Scretch. 

 

 

Spirituele verrassingsdag in Castricum.

 

Nou, verrassend was het !!!

We werden met koffie en zelfgemaakte taart ontvangen in de tuin van onze Dame Blanche, die haar dochter Carly ingeschakeld had om de dag vorm te geven. Zij is gediplomeerd yoga docent, mindfulness trainer en TRE specialist.

Na de koffie zochten we een plaatsje op een matje, kussentje of stoel om met meditatie te beginnen. Onder de vakkundige leiding van Carly beleefden wij een voel-, hoor-, ruik- en zelfs een proef meditatie.

Voor sommige van de in totaal 9 Rode Hoedjes duurde het geheel iets te lang, maar tevens besefte iedereen, dat we in ons drukke leven onszelf nauwelijks tijd gunnen om een paar minuten niets te doen...

Na de sessie op het grasveld nam Carly ons mee op een korte meditatieve wandeling door de naburige weilanden. Vanaf dat moment mocht er niets meer gezegd worden. Ook toen we weer terug in de tuin kwamen, waar een heerlijke lunch voor ons klaarstond, werden wij nog steeds geacht om stil te zijn en alle aandacht bij de maaltijd te hebben.

Gelukkig mochten we, toen iedereen zijn buikje rond had, weer praten en ervaringen uitwisselen. Voor velen van ons was het best moeilijk om met veel mensen in één omgeving te zijn en dan niets te mogen zeggen.

Na de lunch heeft Carly nog een korte TRE sessie met ons gedaan. Dit is een ontspanningsmethode, die iedereen zichzelf kan aanleren en die heel goed helpt bij stress en spanning. Na afloop kregen we allemaal een klein klavertje vier bedeltje om nog eens  aan deze verrassende dag terug te denken.

 

Dame Blanche

 

 

Bezoek Botanische tuin in Alkmaar.

 

Op 17 mei brachten we een bezoek aan Hortus Alkmaar, een prachtige botanische tuin gelegen in Alkmaar. Het doel van ons bezoek was om meer te leren over de diverse plantensoorten en om te genieten van de rustige en groene omgeving.

We gingen op weg met 11 dames en bij aankomst werden we begroet door vriendelijke personeelsleden die ons voorzagen van een heerlijk kopje koffie. 

Hortus Alkmaar is een relatief kleine botanische tuin, maar die biedt een grote verscheidenheid aan planten en kruiden.

De rondleiding begon in de kruidentuin, waar een overvloed aan geurige kruiden groeide, variërend van lavendel tot munt en rozemarijn. Het was fascinerend om te leren over de verschillende toepassingen van deze kruiden in de keuken en voor medicinale doeleinden.     

Daarna vervolgden we onze weg naar de medicinale plantentuin, waar we meer te weten kwamen over de geneeskrachtige eigenschappen van verschillende planten en hun historisch gebruik in de traditionele geneeskunde. Er waren informatieborden die duidelijke uitleg gaven over de planten en hun specifieke werking.

Tijdens onze wandeling door de tuin ontdekten we ook een vijver met waterlelies, kikkers en een collectie zeldzame en exotische planten uit verschillende delen van de wereld. Het was indrukwekkend om te zien hoe goed deze planten worden onderhouden en verzorgd door zo’n honderd vrijwilligers.

Na de rondleiding volgde de lunch en konden we zaden en plantjes kopen in het winkeltje.

Al met al was ons bezoek aan Hortus Alkmaar een verrijkende en plezierige ervaring. Ik zou zeker aanraden om een bezoek te brengen aan Hortus Alkmaar aan iedereen die geïnteresseerd is in botanische tuinen en de natuur.

 

Lady Perenelle 

 

 

Hortus Bulborum in Limmen.

 

Op woensdag 19 april was het voor de eerste keer mijn beurt om een uitje te organiseren. Best wel spannend, omdat ik een bezoek aan de Hortus Bulborum in Limmen had voorbereid en afhankelijk was van het weer. Gelukkig was het die dag zonnig en droog.

Een deel van de 14 Rode Kardinaalshoedjes kwam dan ook op de fiets, evenals Anita, een introducé. Alvorens aan de door een gids gegeven rondleiding te beginnen, hebben we eerst koffie gedronken. Daarna zijn we naar buiten gegaan, waar we uitgebreid uitleg kregen over het ontstaan van deze enige tuin ter wereld met zo een enorme collectie van historische voorjaar-bolgewassen

De basis is al in 1924 gelegd door een Limmer schoolmeester Pieter Boschman.Het unieke van deze tuin zijn de honderden verschillende soorten bloembollen, waarvan sommigen al dateren vanuit de 16e eeuw.

Een aantal van onze Lady's kon aardig meepraten met de gids, daar zij in hun familie diverse bollenkwekers kenden. Geniet vooral van de prachtige begeleidende foto’s!

Na dit geuren en kleurenfeest zijn wij met elkaar naar de golfbaan van Heiloo gegaan voor de lunch. Al met al, mede door het mooie weer, was het weer een zeer geslaagd uitje.

 

Jonkvrouw Habenix

 

 

Rondleiding Scheepvaarthuis.

 

Op 15 maart kwam het er dan toch van. Een rondleiding in het Scheepvaarthuis in Amsterdam stond al een poosje op Barones van Tafelberg tot Schelpenoord haar to-do lijstje, daar zij daar in de jaren vijftig gewerkt heeft op de derde etage.

Begin 20e eeuw besluiten zes rederijen om op de Prins Hendrikkade een gezamenlijk hoofdkantoor te laten bouwen, waar o.a. de kaartjes voor de zeereizen naar Nederlands-Indië en Afrika verkocht gaan worden.

Geheel in de geest van die tijd maken drie architecten een prachtig in Amsterdamse School Stijl ontwerp. De hoofdarchitect Van der Mey  gebruikt  een betonnen skelet, waardoor de muren geen dragers hoeven te zijn en dat biedt de mogelijkheid tot allerlei decoratieve details, zoals uitspringende façades, ingemetselde beelden en het gebruik van allerhande sierstenen.

We beginnen de rondleiding met een bezoek aan het dakterras, waar vandaan we een prachtig gezicht op de vele monumentale gebouwen in de stad Amsterdam hebben. Zowel buiten als ook binnen komen wij ogen tekort om alle kunstvoorwerpen in de Art-Nouveau stijl te bewonderen.

Sinds 2007 wordt het gebouw gebruikt als hotel met in totaal 200 kamers. Het geheel is prachtig gerestaureerd met behoud van veel originele details, o.a. een paternosterlift.

Na de rondleiding hebben we onder een prachtig gekleurd glazen plafond genoten van een heerlijke drie - gangen lunch.

Dit was met recht een dag met 5 sterren!

 

Queen Rijna

 

 

Reisje naar Edam

 

Op 15 februari verzamelden zich 12 Rode Kardinaalshoedjes plus één gast op de Brink in Castricum om met de auto naar Edam te gaan , waar Vrouwe Florence en Lady Macbeth weer iets bijzonders voor ons geregeld hadden. Helaas kon Lady Macbeth er deze dag niet bijzijn, maar op station Uitgeest stond Jonkvrouw Marie-Lucy du Jardin d’Akermare klaar om mee te rijden, zodat we met z’n veertienen vertrokken naar het Dam Hotel in Edam, waar we eerst hebben genoten van een kopje koffie en aansluitend van een heerlijke lunch.

Rond 14.00 uur werden we hartelijk ontvangen in het Nederlands Marionettentheater in het huis van Mariska en René.

Na eerst een korte uitleg over de geschiedenis van het dit jaar 100 jaar bestaande Marionetten Theater, werden wij verrast met de uitvoering van het sprookje Repelsteeltje.

Het is echt bijzonder hoe twee mensen met zoveel verschillende stemmen en poppen om kunnen gaan!

Na afloop van de voorstelling gaven beiden ons een kijkje achter de schermen en uitleg over het maken van alle figuren en de decors.

Wij wensen Mariska en René nog veel speelplezier op deze bijzondere locatie.

 

Queen Rijna

 

Bezoek Museum Kennemerland.

 

Op woensdag 18 januari gingen we met 15 Rode Kardinaalshoedjes naar de Smaeckkamer in Beverwijk. Daar werden we door Lady Scretch op koffie met gebak getrakteerd, omdat zij deze maand 80 jaar geworden was.

De daarna geserveerde lunch bestond uit een keuze van drie proeverijen of een tosti voor de liefhebbers.

 Tijdens de lunch stelde onze Queen een aantal dingen aan de orde, zoals de jaarlijkse bijdrage, het invullen van het maandelijkse programma en ook de landelijke Conventie, welke dit jaar op 25 april in Heerenveen gehouden wordt.

Rond 14.00 uur vertrokken we lopend naar Museum Kennemerland, wat gevestigd is in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin en onlangs ingrijpend verbouwd is

Daar startte om 14.15 uur een rondleiding, gegeven door Jacob Brakenhoff, één van de vele vrijwilligers, die het Museum verzorgen. Hij liet ons eerst een film zien over het ontstaan van Kennemerland en daarna leidde hij ons rond door het Museum, waar o.a. prachtig Velsens aardewerk en tapijten van de Kinheim tapijtfabriek te bewonderen zijn.

Rond 15.00 uur hebben we onder het genot van een kopje koffie of thee weer afscheid genomen van elkaar en we verheugen ons weer op ons volgende uitje in februari.

 

Vrouwe Florence