Wat we deden 2016

 

 

Kerstdiner

 

Op woensdag 14 December reden rond 18.00 uur onze koetsen voor bij restaurant Mezza Luna in Castricum om gezamenlijk van het Kerstdiner te genieten.

Wij waren met 17 deftige dames in feestelijke kleding aanwezig in een aparte en mooi versierde zaal.

 

Om dit jaar het Kerstdiner een bijzondere glans te geven, had Queen Rijna het Trio Divertire uitgenodigd voor de muzikale begeleiding. Sopraan Elly Bokhorst en alt Ida van Aller brachten, onder begeleiding van Thea Groot op de piano, prachtige liederen ten gehore.

Tussen de dinergangen deelden diverse lady's een kerstattentie uit en lady d'Axelle droeg een humoristisch gedicht voor over onze  maandelijkse uitstapjes.

Na het hoofdgerecht namen wij afscheid van het Trio Divertire, nadat zij voor samenzang tekst uitdeelden en wij uit volle borst meegezongen hadden.

 

Kortom, het was weer een zeer geslaagde avond!

 

Barones van Tafelberg tot Schelpenoord.

 

 

 

 Bezoek aan Coster Diamonds 

 

Op 16 november vertrokken wij met tien Rode Hoedjes vanuit Castricum met de Intercity naar Amsterdam. Vier van ons reisden op eigen gelegenheid naar Coster Diamonds, zodat wij met veertien Rode Hoedjes ontvangen werden door gastvrouw Marjolein van Veenendaal bij Coster Diamonds op het Museumplein.

Wij begonnen met koffie met gebak, ons aangeboden door Margreet vanwege haar verjaardag. Daarna vergaapten wij ons aan de kunsten van het diamant slijpen. Wat een precies werkje! Hoe meer vlakjes, hoe moeilijker, maar ook, hoe sterker het resultaat flonkerde! Coster heeft een eigen slijpmodel ontwikkeld met wel 201 facetten, de Royal 201, heel bijzonder!

Na een kijkje in de diamantslijperij begaven wij ons weer naar boven, waar wij in een afgesloten kamer diverse echte diamanten in verschillende kleuren en groottes te zien kregen, prachtig! Marjolein gaf daarbij uitleg over de verschillende kwaliteiten en kleuren en de prijskaartjes die eraan hingen. Hoe zuiverder, hoe duurder.

Vervolgens kwamen er talrijke cassettes op tafel, met daarin prachtige ringen, hangers en oorbellen, allemaal bezet met diamanten. Alles mocht gepast worden.

Na Marjolein hartelijk bedankt te hebben voor alle informatie, gingen wij via de uitgebreide sieraden winkel naar het aangrenzende Diamant Museum.

Daar zagen wij we kopieën van kronen en tiara’s met daarin beroemde diamanten, o.a. ook een replica van de tiara, die Maxima droeg bij de kroning van Willem Alexander tot koning.

Rond 13.30 uur vertrokken wij met de tram richting station om daar de dag af te sluiten met een lunch in “De Schreierstoren”. We hebben weer genoten!

Duchess of Sheffield.

 

 

 Creatieve uitspatting bij Fase Fier

 

Op 19  oktober installeerden wij ons met 12 Rode Hoedjes  om klokslag half 11 in een aparte zaal bij Fase Fier in Castricum.  De tafels waren reeds klaar gemaakt met een schildersdoekje, een mengbord, een set kwasten en een schort. Onder de koffie kregen wij  uitleg van Marjan en als inspiratie konden we kiezen uit zes verschillenden modellen met hoed of bloem, Een carbonnetje bracht uitkomst om de dames vlot op het doek te toveren en toen kon de schilderspret beginnen.

Zweetdruppels, lachstuipen, rode wangen, bibberhanden, alles kwam voorbij !!!!!  Maar na 2,5 uur noeste arbeid had iedereen zijn eigen hoedje voltooid  en hielden wij schouw. Verbaasd over zoveel onvermoede kwaliteiten stortten wij ons op de lunch om gezellig na te praten en uit te zweten. Hoeveel lol kan een mens hebben op een regenachtige woensdag???  

Voldaan togen wij huiswaarts met een kostbare schat onder de arm geklemd. Een set kwasten en een kliederschort rijker. Het was even werk, maar dan heb je ook wat !!! Kortom een geslaagde happening.

 

Jonkvrouw Marie-lucy du  Jardin d'Akermare.

 

 

 

Hofjestocht

 

Op woensdag 21 september vertrekken we met 13 Rode Hoedjes in de trein naar Haarlem, waar we een hofjestocht gaan maken, met aansluitend een lunch bij restaurant Fortuyn.

We worden in de stationshal al opgewacht door onze gids Marjorie Vroom, die ons alles gaat vertellen over de hofjes. Ange haakt af en gaat op bezoek bij  een vriendin. Ze zal zich voor de lunch weer aansluiten.

Marjorie vertelt, dat de hofjes in eerste instantie bewoond werden door arme alleenstaande oude vrouwen. Zij woonden gratis in een hofje en kregen soms maandelijks, afhankelijk van het hofje waarin zij woonden, wat munten, brood of andere etenswaren. Inmiddels zijn de regels versoepeld en nu moet er gewoon huur betaald worden en in sommige hofjes wonen zelfs mannen.

We starten bij het hofje van Staats. Dit hofje is gesticht uit de nalatenschap van Ysbrand Staats, omdat hij met zijn rijkdom wat terug wilde doen. Voorwaarde was wel, dat de vrouwen gereformeerd moesten zijn.

Wie schetst onze verbazing, dat bij het eerste huisje de deur opengaat en Ange in de deuropening staat. Blijkt haar vriendin daar te wonen! Een geluk voor ons, maar ook voor de gids, die nog nooit in een huis in dit hofje binnen was geweest. De woning is samengesteld uit twee voormalige huisjes en het ziet er werkelijk prachtig uit van binnen. Aansluitend bezoeken we nog een aantal andere hofjes, waaronder het hofje van Noblet, het Teylers hofje, het Bakenesse hofje en het Johan Enschede hof.

Na anderhalf uur zat de tijd erop en bracht Marjorie ons op het Marktplein, waar we gingen lunchen bij restaurant Fortuyn. Zij hadden de serre voor ons gereserveerd en daardoor had niemand last van ons gekakel. De lunch was gezellig, heerlijk en de bediening prima. Na de lunch gingen we vrolijk en voldaan weer met de trein huiswaarts. Op naar het volgende festijn!

Barones de Sevenaere  

 

 

Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg in Schagen

 

Nadat wij ons op 17 augustus verzameld hadden, zijn wij op tijd vertrokken naar Nieuw Wester in Egmond-Binnen. Daar hebben we van een heerlijke kopje koffie met een toepasselijke ROOD frambozen gebakje genoten. Daarna op weg naar Schagen voor de lunch. Hier kwam de groep van deze dag compleet bij elkaar. We waren met 9 personen daar het vakantietijd was.

Na een lekkere lunch zijn we naar het Boerderij- en Rijtuigenmuseum gelopen. Daar stond de gids al klaar en zij leidde ons rond op een gezellige manier.

Het Boerderijmuseum is gevestigd in een geheel in oude stijl gerestaureerde 17e eeuwse stadsboerderij. De inrichting van de boerderij geeft een mooi beeld van het leven en wonen rond 1900. Veel herkenbare dingen die onze grootouders en ouders vroeger  thuis ook hadden. Op de bovenverdieping van de boerderij zijn elk jaar wisseltentoonstellingen over de gezondheidszorg en verpleging van vroeger.

Achter de boerderij bevindt zich het Rijtuigenmuseum, waar allemaal rijtuigen van de Stichting Westfriese Folklore staan opgesteld. Deze rijtuigen rijden nog ieder jaar op tien donderdagen mee in de Folklore optocht door het centrum van Schagen. Daar de weergoden ons goed gezind waren, hebben wij na afloop op een terras op de Markt nog wat gedronken met elkaar. Het was weer een prima dag.

 

Barones von Cotzhausen

 

 

Bezoek aan Workum

 

Op 20 juli, waren alle Rode Kardinaalshoedjes uitgenodigd door de Queen om naar Workum te komen. Zij en haar man hebben daar een heerlijk huis aan het water op een Waterpark. Daar de weersvoorspellingen 30 graden of meer beloofde, was ons aangeraden om badpak en handdoek mee te nemen.

Toen wij rond 11.00 uur gearriveerd waren, stond er op het terras aan het water koffie met Friese lekkernijen voor iedereen klaar. We hebben ons de Oranjekoek, suikerbrood en dumpkes goed laten smaken. Met elkaar hebben we een rondleiding door het huis en de boot gehad. Een aantal van ons zijn vanaf de steiger voor het terras gaan zwemmen. Dat friste heerlijk op.

Rond 13.00 uur zijn wij met elkaar naar het Havenrestaurant gelopen, wat op de kop bij de jachthaven "It Soal" aan het water ligt. Daar hebben wij op het terras van een heerlijke lunch genoten, terwijl de boten van en naar het IJsselmeer langs voeren.

Omdat het inmiddels 32 graden was, hebben wij met elkaar besloten om het bezoek aan het Jopie Huisman Museum voor een andere keer te bewaren.

Via  de camping en het IJsselmeerstrand zijn we weer terug gegaan naar het huis en hebben we daar nog gezwommen en heerlijk in de schaduw op het terras gezeten.

Het was een prima invulling van een mooie zomerse dag!

 

Queen Rijna

 

 

Wandelen met IVN gids

 

Op 15 juni had Dame Blanche een buitendag gepland. Eerst lekker koffie drinken bij Johanna's Hof op het terras en daarna om 11.30 uur zijn we een wandeling rond  "de Hoep" gaan maken onder leiding van de heer Floor, die gids is bij de vereniging voor natuur en milieu educatie, kortweg IVN.

Voordat wij aan de wandeling begonnen, gaf hij eerst uitleg omtrent de bezigheden van de vereniging. Zelf zit hij ook in de Schipholcommissie.

Vervolgens nam hij ons mee op een wandeling door de tuinen rond "de Hoep" en vertelde daar over de planten en bomensoorten, die daar groeiden en ook het waarom van deze vegetatie. Helaas bleef het niet droog tijdens de wandeling. Daarna zijn we naar een schuilhut bij een aangelegd duinmeertje gelopen, waar we dodaars gehoord hebben, jammer genoeg lieten zij zich niet bekijken.

Na de wandeling hebben wij met elkaar bij Johanna's Hof geluncht. Een heerlijke afsluiting van een dagje in de natuur,

 

Queen Rijna

 

 

Bezoek Zijdar Galerie

 

Op 18 mei had Lady Catharina een zeer leerzame ochtend bij de Zijdar Galerie op de Trompet in Heemskerk georganiseerd. Na wat zoeken via eerste of tweede weg rechtsaf, waren wij er rond 10.30 uur bijna allemaal, gekleed in rood en paars en kregen wij koffie met een Ezelsoor van Ria van Els- Dubbelaar, die een indrukwekkende hoeveelheid kennis omtrent zijde met ons deelde.

Zij heeft veel soorten zijde uitgestald en legde uit dat het verschil ontstaat door diverse soorten rupsen en ook door wat zij eten. De rups eet zich eerst helemaal vol en rond en begint zich daarna in te  poppen met een zijden draad, die hij uitspuugt en rond zijn lijf draait. Wanneer hij helemaal leeg en uitgeput is, wordt de draad door een enzym stukgemaakt en kruipt er een vlinder uit de cocon. Maar de mens wil graag een hele zijden draad en daarom wordt vlak voor dit laatste proces de cocon geoogst en net hete lucht bewerkt. 

Om de zijde draad los te weken, wordt de cocon in het water gelegd en afgewikkeld. De rupsen, die van de moerbei boom gegeten hebben, maken de langste en regelmatigste draad.Tijdens een dia presentatie zagen wij allemaal prachtige kimono's gemaakt en bewerkt door diverse beroemde kunstenaars. Ook hangen er diverse prachtige zijden wandversieringen van de Belgische kunstenaar Gil de Vlo aan de wand in de Galerie.

Bij het afscheid van Ria kregen wij allemaal een leuk tasje met wat zijde gerelateerde artikelen mee. Daarna zijn wij met elkaar bij "De Buurvrouw" van een heerlijke lunch gaan genieten. Kortom, het was weer een topdag!

 

Met Rood en Paarse groeten van Lady Catharina

 

 

Tulpenbollenkwekerij Hopman

 

Op 20 april waren wij op de koffie met gebak uitgenodigd bij Barones de Courvoisier om haar verjaardag te vieren. zij kreeg van ons een fraaie papieren feesthoed  cadeau en een door jonkvrouw Marie-Lucy gemaakt schilderijtje.

's Middags waren wij met 16 dames te gast bij tulpenbollenkwekerij Hopman in Egmond.  Ellen Liefting verzorgde de presentatie. Het bedrijf bestaat sinds 1972 en is op dit moment 75 hectare groot. Een deel van de  bollenvelden ligt in Zeeland en in de Noord Oost Polder. Er  worden per jaar zo'n 90 miljoen tulpenbollen gekweekt. Eerst kregen wij uitleg over het kweken van de bollen. We zagen hoe de bollen met machines worden geplant, geklopt en gerooid.

Daarna worden de bollen gepeld en gesorteerd, zodat ze klaar zijn voor de verkoop. Om snijtulpen te kweken wordt gebruik gemaakt van de waterbroei methode. De bollen worden in een priktray geplaatst en kunnen dan in een aantal weken uitgroeien tot ze bijna in bloei staan. Ze worden er dan uitgetrokken, de bol wordt eraf gesneden en daarna worden de tulpen in een bosmachine op lengte gesorteerd en tot bosjes gebonden, zodat ze naar de veiling kunnen. We hebben dit allemaal in de praktijk kunnen bekijken.

 

Vervolgens gingen wij onder leiding van Ellen zelf aan het werk om allemaal een eigen bloemstukje te maken. Het resultaat was een alleraardigst tulpenbakje, wat wij na afloop mee naar huis namen. Het was weer een feestelijke versierde dag!

 

Lady Perenelle

 

 

Bezoek aan De Nederlandse bank

 

Op16 maart vertrokken wij per trein naar Amsterdam. Daar gingen wij met de metro naar de Sarphatistraat om te gaan koffiedrinken en lunchen in Bar Lempicka. Om 13.00 uur werden wij in het bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank verwacht voor  een rondleiding. Na ontvangst daar gingen we naar de filmzaal, waar wij van een aardige meneer uitleg kregen over de vier belangrijkste taken van de Bank. Daarna kregen wij allemaal een tag om de nek met een nummer erop, zodat wij mee kunnen spelen met het spel wat voor de bezoekers is opgezet. Het is de bedoeling dat wij  straks in de schoenen van de Nederlandse Bank gaan staan en beslissingen nemen.

Voor het eerste spel moeten wij op lage houten banken plaatsnemen, zodat wij met de voeten op pedalen de antwoorden kunnen geven. Hier kwam het monetair beleid aan de orde. Het belangrijkste is om de prijsstabiliteit te waarborgen door het verhogen of verlagen van de rentetarieven van de ECB.

De volgende taak gaat over het toezicht. De bank houdt toezicht op financiële diensten, zoals leningen, sparen, hypotheken, beleggingen, pensioenen en verzekeringen. Het is best moeilijk voor ons om de juiste beslissingen te nemen. Elk goed antwoord geeft punten.

Het volgende spel gaat over het betalingsverkeer. Veilig en probleemloos betalen met papier geld, via internet en andere betaalproducten. Ze houden ook in de gaten of de in omloop zijnde bankbiljetten echt zijn. Valse biljetten en munten worden niet vergoed, maar beschadigde biljetten wel.

Bij de vierde taak, advisering was het spel stuk. Na alle goede antwoorden opgeteld te hebben, kwamen wij als groep op de tweede plaats van die sessie. Dat zegt iets over ons inzicht in omgaan met geld. Nooit meer uitgeven dan erin komt.

Als afsluiting kregen wij nog een mooie poster mee met afbeeldingen van alle geldbiljetten erop die vanaf 1914 zijn uitgegeven. Daarna gingen we met de metro terug naar het Centraal station, waar wij in het 1e klas restaurant als afsluiting van deze leerzame dag nog wat gedronken hebben met elkaar.

 

Lady Scratch

 

 

In het donker niets gezien

 

Woensdag 17 februari zijn wij in het donker gaan zien, maar we hebben het goed gedaan, want we hebben niets gezien. Daarentegen hebben we op de tast, met een stok, gelopen, gevoeld, geluisterd en geproefd.

Bij aankomst bij het kerkje in Velsen, dat omgebouwd is door twee blinde mannen als een belevenis paradijsje, was helaas de koffie nog niet klaar en de "koffie juffrouw" was met haar hond boodschappen aan het doen. We kregen uitleg over de gebeurtenissen, die ons te wachten stonden en we konden vragen stellen.

In groepjes van vier personen vertrokken wij met een gids, blind of zo goed als, via een paar zware gordijnen het donker in.

En donker is echt helemaal niets kunnen zien, nog niets het flauwste spoortje licht! Met een stok moesten wij voor ons uit schuiven om te voelen waar de muur o.i.d. was, die ons tot leidraad diende. Zo konden wij  het parcours afleggen. We liepen op stenen, grind, een houten bruggetje, ribbelstenen en we staken een drukke straatweg over met behulp van verkeerslichten met optisch geluid. We leerden een beetje voelen en gingen langzaam omhoog over een klein bruggetje en daarna behoorlijk schuin weer naar beneden. We werden verrast door een geparkeerde fiets, belden aan een deur, maar wanneer wij hem open deden, ging er een flinke waakhond te keer.

Zo kwamen we al lopend en schuifelend de kroeg binnen. Daar dronken we eerst iets dat geserveerd werd in een flesje en leerden wij hoe je dat opzoekt op een tafel zonder iets om te gooien. Daarna kwam onze lunch. We kregen twee pistoletjes en moesten maar proeven wat erop zat. Er was van tevoren wel gevraagd wie er geen kaas of vlees wilde. De broodjes waren heerlijk en iedereen had wat anders. Wij moesten blijven praten als er geserveerd werd, zodat de "kelner" kon horen wie waar zat en zo alles goed af kon leveren.

Terug in het licht kregen we alsnog koffie en werd er nog uitleg gegeven over het brailleschrift en weer mochten wij vragen stellen, ook zeer persoonlijke, die oprecht werden beantwoord. Wij hebben een beetje inzicht gekregen hoe het is om als blinde door het leven te gaan. Zij hebben een goed leven met wat meer problemen dan ziende mensen, maar zij kunnen net zo gelukkig of ongelukkig zijn als zienden. Toch waren wij allemaal blij dat we kunnen zien.

Om 14.00 uur stonden wij weer buiten en om niet zo vol van wat we net beleefd hadden, naar huis te gaan, hebben wij in Castricum gezamenlijk  nog wat gedronken. Jammer dat de dames uit Uitgeest daar niet meer bij waren.

 

Prinses Barbara

 

 

Brainstorm bijeenkomst

 

Op 20 januari kwamen wij voor het eerst in het nieuwe jaar samen in Restaurant Fase Fier in Bakkum en hebben wij daar met een minuut stilte Queen Margriet herdacht.

Daarna heet Dame Blanche twee nieuwe dames welkom en meldt ook, dat jonkvrouw Anniek van de Brede AA helaas door tijdgebrek afscheid neemt. Zij heeft haar bedankt voor het feit dat zij de afgelopen 7 jaar onze schatbewaarder is geweest. Queen Rijna is naargeestig op zoek gegaan naar een nieuwe schatbewaarder en heeft Barones de Courvoisier bereid gevonden om die taak op zich te nemen. Wij wensen haar veel succes met deze "zware" taak.

Om de puntjes op de i te zetten heeft Queen Rijna een "Huishoudelijk Reglement" voor het chapter opgesteld. Nadat wij dit met elkaar besproken hebben en de diverse taken verdeeld zijn, gaat de agenda voor 2016 rond, zodat iedereen een datum uit kan zoeken om een activiteit te organiseren. Er gaan veel leuke ideeën over de tafel.

Na een heerlijke lunch nemen wij afscheid van elkaar en gaan wij weer een vrolijk Rood en Paars jaar tegemoet.

 

Queen Rijna